. اگرچه از سالهاي مياني دهه 80 در ميان برخي گروهها و حلقهها زمزمههايي مبني بر دادن بشارت ظهور در ايام بسيار نزديك از سوي برخي علما داده ميشد اما با طرح اين گونه آموزهها در فضاي رسمي و سياسي كشور بر ابعاد اين ماجرا افزوده شد . انتشار يك فيلم در قالب يك سي دي با مضمون نزديك بودن پايان انتظار و آشكار شدن علائم ظهور امام زمان (عج) در جامعه اوج طرح اين تفكر در جامعه بود. پس از مدتي كوتاه اين فيلم با حجمي انبوه و رايگان در جامعه توزيع گرديد و به بحث اول محافل مذهبي ،خانوادگي و سياسي مبدل شد. در اين فيلم ضمن اعلام آغاز عصر ظهور به بيان مشابهتهاي شرايط فعلي و نشانههاي ظهور در برخي روايات اشاره شده است. در اين فيلم پس از آن كه عنوان شده در حال حاضر دوره آخرالزمان است، چهرههاي معاصري به عنوان افرادي كه در روايات از آنها ياد شده نام برده ميشود و از قول افرادي به تشريح اين موضوع ميپردازد. بر پايه محتواي اين فيلم حضرت آيت الله خامنهاي با سيد خراساني، نفس زكيه با شهيد آيت الله محمد باقر حكيم كه در نجف اشرف به شهادت رسيد، شعيب ابن صالح با محمود احمدي نژاد، سيد يماني با سيد حسن نصرالله ، سفياني با ملك عبدالله پادشاه اردن و... تطبيق داده شده است. برخي بحرانها و مصائب طبيعي نيز به عنوان نشانههاي عصر ظهور معرفي شده است. انتشار اين فيلم با واكنش مراجع تقليد و سياسيون به نام كشور روبرو شد. با آغاز انتقادات سازندگان اين فيلم كوشيدند اعتقادات خود را با برخي فرمايشهاي رهبر معظم انقلاب و ساير علماي بزرگ توجيه كنند. اما علمايي مانند آيت الله كوراني با رد تاييد اين فيلم از سوي خود نشان داد اين فيلم بيشتر با اهداف سياسي و انتخاباتي طراحي و ساخته شده است. با آغاز دستگيريهاي عوامل سازنده برخي نهادهاي امنيتي به برخي سرنخها از حمايتهاي برخي اشخاص درون دولت از اين جريان رسيدند كه به اتهام مشاركت در توزيع و توليد اين فيلم و ترويج اين گونه عقايد انحرافي بازداشت شدند. البته تا صدور حكم صادره از سوي دادگاه نميتوان اين افراد را مجرم شمرد.
فرد منتظِر بايد همواره خصوصيات و ويژگيهاي لازم دوران مورد انتظار را در خود حفظ و تقويت كند و اين انتظار، به گونهاي است كه از يك طرف، هيچگاه نبايد آن را طولاني مدت تصور كرد و از طرف ديگر هيچگاه نبايد آن را بسيار نزديك دانست
اما يكي از مسائل مهمي كه براي افكار عمومي و متدينين داراي اهميت فراوان بود موضع مقام معظم رهبري به عنوان ولي فقيه و از مراجع تقليد بود كه البته برخي تطبيقها درباره ايشان نيز در اين فيلم انجام شده بود و در برخي افواه عمومي وجود داشت. .مقام معظم رهبري طي سخنراني بسيار مهمي در جمع پژوهشگران عرصه مهدويت سخنان بسيار مهمي ايراد فرمودند كه در واقع موضع نهايي نظام و مقام ولايت درباره اين گونه باورها بوده است.
رهبري
مهمترين نكاتي كه از سخنان ايشان در روز گذشته ميتوان برداشت كرد عبارتند از:
1- نه باور به طولاني بودن انتظار صحيح است و نه اعتقاد به "خيلي نزديك بودن ظهور"
از نگاه رهبري ميبايست از افراط و تفريط درباره ظهور و انتظار پرهيز كرد. ايشان فرمودند :
فرد منتظِر بايد همواره خصوصيات و ويژگيهاي لازم دوران مورد انتظار را در خود حفظ و تقويت كند و اين انتظار، به گونهاي است كه از يك طرف، هيچگاه نبايد آن را طولاني مدت تصور كرد و از طرف ديگر هيچگاه نبايد آن را بسيار نزديك دانست.
بر اين مبنا ضمن اين كه در جامعه همواره ميبايست آمادگي براي عصر ظهور فراهم باشد و افراد ضمن افزايش بصيرت براي آماده كردن مقدمات حكومت جهاني امام زمان تلاش كنند اما نبايد به دام برخي عقايد افتاد كه ضمن تعيين وقت براي ظهور آن را خيلي نزديك ميدانند.
2-به مدعيان ديدار و انس با امام زمان اعتماد نكنيد
در اين سالها دكانهاي زيادي براي مدعيان شرفيابي به محضر امام زمان باز شده است. بسيار افراد ادعاهاي زيادي ميكنند. اين ادعاها نه تنها در سطح برخي عوام طرح و مورد پذيرش قرار ميگيرد كه متأسفانه در سطح خواص نيز طرح و مورد قبول واقع ميشود. حضرت آيت الله خامنهاي درباره اين مسأله فرمودند:
در موضوع انُس با آن حضرت و توسل به ايشان نيز آنچه صحيح و مورد نظر است، توجه و توسل از دور است كه حضرت مهدي(عج) انشاء الله آن را ميپذيرند اما برخي ادعاها و مطالب عاميانه در خصوص انُس با حضرت، از طريق ديدار حضوري، غالباً دروغ و يا تخيلات ذهني است
يكي از خطرهاي بزرگ در موضوع مهدويت، كارهاي عاميانه، جاهلانه، غيرمستند و متكي بر تخيلات و توهمات است كه زمينه ساز مدعيان دروغين و دوري مردم از حقيقت واقعي انتظار خواهد شد
3-تطبيق برخي علائم ظهور بر اشخاص اقدامي غلط و انحرافي است
از اقدامات بسيار مخربي كه در اين روزها باب شده تطبيق برخي چهرههاي سياسي و مذهبي با افرادي است كه در برخي روايات به عنوان بازيگران عصر ظهور معرفي شدهاند. در تاريخ معاصر ايران فتنه بابي و بهايي نيز بر پايه همين مشابهت سازيها و تطبيقها شكل گرفت . در واقع اين مشابهت سازيها زمينه سو استفاده شيادان و منحرفان را فراهم ميسازد . مقام معظم رهبري در اين سخنراني مهم با اشاره به مدعيان دروغيني كه در طول تاريخ برخي علائم ظهور را بر خود يا ديگران تطبيق ميدادند، افزودند: همه اين موارد غلط و انحرافي است زيرا برخي مطالب درباره علائم ظهور، غيرقابل استناد و ضعيف است و مطالب معتبر را هم نميتوان به راحتي تطبيق داد.
رهبري
اين نكته براي همه ما روشن ميسازد كه صرف مراجعه به كتب روايي و تنظيم دلبخواهانه برخي احاديث و روايات بدون دانش روايي و حديثي كاري انحرافي و نادرست است. در اين باره حضرت آيت الله خامنهاي به لزوم ورود متخصصان علوم حديث و رجالي براي پالايش احاديث صحيح از ميان انبوه روايات تاكيد دارند و ميفرمايند:
البته كار عالمانه و مستند درباره موضوع مهدويت و انتظار نيز بر عهده اهل فن و متخصصاني است كه علم حديث و رجال را به خوبي ميدانند و با مسائل و تفكرات فلسفي آشنايي كامل دارند.
نتيجه گيري:
ورود برخي افراد غافل و غير مطلع و يا منحرف و داراي اغراض سياسي در سالهاي اخير به عرصه مهدويت باعث ايجاد شبهات و مسائلي در ميان افكار عمومي شد و بر مبناي نگاه مقام معظم رهبري يكي از خطرهاي بزرگ در موضوع مهدويت، كارهاي عاميانه، جاهلانه، غيرمستند و متكي بر تخيلات و توهمات است كه زمينه ساز مدعيان دروغين و دوري مردم از حقيقت واقعي انتظار خواهد شد. لذا با توجه به رهنمودهاي ايشان ،برخي افراد و گروهها كه هم چنان بر باورهاي غلط خود باقي ماندهاند ميبايست به اصلاح ديدگاههاي خود اقدام نمايند و با توجه به ابعاد تخريبي اين گونه باورها در اذهان تودهها و جوانان و احتمال به وجود آمدن شبهات به ويژه در باب توقيت(تعيين زمان و وقت ظهور امام عصر(عج) )و تطبيق و استفاده از روايات ضعيف، به نظر ميرسد، ميبايست اقدامات جبراني براي تنوير افكار عمومي انجام شده و نهادهايي مانند صدا و سيما ،سازمان تبليغات اسلامي و رسانهها ميداندار شوند.
منبع:www.naghola.com