تقويت حافظه در فصل امتحانات
يكي از تواناييهايي كه انسان را نسبت به ديگر موجودات برتر ميكند حافظه و تفكر است. مغز انسان قسمتي به نام مخ دارد كه بزرگترين بخش مغز را تشكيل ميدهد.
مخ، مركز هوش، ادراك، يادگيري، حافظه، تمايلات و احساسات است. همه انسان ها داراي حافظه هستند، اما افراد كمي براي تقويت حافظه خود تمرينات مختلف انجام مي دهند و آن را پرورش مي دهند. حافظه انسان مانند دستگاه فيلمبرداري است كه حوادث، اتفاقات و مطالب مختلف را در خود ذخيره مي كند.
حافظه به سه دسته كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت تقسيم مي شود و انسان اين توانايي را دارد كه مطالب بسياري را در خود جاي دهد.
حافظه كوتاه مدت دقايق و در نهايت ساعتي مي تواند مطالب را نگه دارد و حافظه ميان مدت چند روز مطالب را در ذهن جاي مي دهد و اما حافظه بلند مدت مي تواند حتي تا پايان عمر مطلبي را در خود نگهداري كند.
چنانچه فرد حافظه خود را به كارنگيرد اين عمل باعث ضعف تدريجي حافظه مي شود و رفته رفته باعث مي شود تا فرد از لحاظ كاركردهاي مختلف مغز اعم از به يادسپاري مطالب، رسيدگي به امور روزمره و حتي تحصيلي نيز افت كند.
براي ارتقاي كاركرد حافظه مي توان از حل كردن پازل، حل كردن جدول، مطالعه نقشه، يادگيري زبان ديگري به جز زبان مادري، گرفتن شماره هاي تلفن از حفظ، بازي شطرنج و حل معما بهره برد. اما درباره افرادي كه اين روزها امتحان دارند و نياز دارند تا حافظه خود را بيشتر تقويت كنند نيز اين راهكارها هنگام مطالعه به آنها توصيه مي شود:
ـ هنگام مطالعه از تكنيك هاي تمركز استفاده كنيد و سعي كنيد مطالبي كه مي خواهيد به حافظه بسپاريد و با تمركز كامل و حداقل حواسپرتي در ذهن مرور كنيد.
ـ مطالب را تقسيم كنيد و آهسته و پيوسته مطالعه كنيد، زيرا ورود حجم يكباره اطلاعات به مغز باعث مي شود كه مدت زمان كوتاه تري در حافظه باقي بماند.
ـ دسته بندي كردن مطالب آموزشي كمك مي كند تا مطالب راحت تر حفظ شود.
ـ هنگام حفظ كردن مطالب مي توانيد از جملات آهنگين، شعر، طنز و... استفاده كنيد و در حقيقت نشانه اي براي مطلب درست كنيد كه باعث شود هنگام بازيابي حافظه از آن بهره بگيريد.
ـ ابتدا يك مفهوم را به صورت كلي بخوانيد و سپس در گام بعد به سراغ جزئيات آن مطلب برويد.
ـ سعي كنيد بين مطالبي كه در گذشته آموخته ايد و مطالب فعلي ارتباط برقرار كنيد تا بتوانيد مطالب را بهتر به ذهن بسپاريد.
ـ در كتاب يا متني كه مي خوانيد علامت هاي رنگي مختلف بگذاريد تا ذهن شما از آن مطلب عكس بگيرد و هنگام به ياد آوردن، ياد رنگ ها و تصوير متن مورد مطالعه بيفتيد.
ـ اگر بتوانيد مطالب را به ديگران آموزش دهيد اين امر به شما كمك مي كند كه هم اشكالات خودتان در مورد آن مطلب برطرف شود هم مطالب زمان طولاني تري در حافظه شما باقي بماند.
ـ مرور و دوره كردن مداوم مطالب آنها را از حافظه ميان مدت به حافظه بلند مدت انتقال مي دهد.
ـ براي حفظ كردن ابتدا مطلب را به صورت كلي بخوانيد، از خود سوال بپرسيد، با جزئيات بخوانيد، در باره مطلب فكر كنيد، از حفظ آن را بيان و مرور كنيد.
دكتر مهرنوش داريني - روان شناس و مشاور
برگرفته از جام جم آنلاين