50 ساعت از ساعات آموزشي دروه4 ساله دانشجو معلمان مختص كارورزي است

۳ بازديد
كميته تربيت معلم در شوراي‌ عالي‌ انقلاب فرهنگي تشكيل شد/ جبران كمبود معلم از سال 94
سرپرست دانشگاه فرهنگيان با اعلام اينكه تشكيل كميته تربيت معلم در كميسيون تعليم و تربيت شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيده گفت: برنامه درسي دانشگاه فرهنگيان نيازمند بازنگري و تحول جدي است. از همين رو ويراست نخست سند برنامه درسي ملي تربيت معلم ايران آماده شده كه بر اساس آن حجم درس هاي عملي افزايش و درس‌هاي نظري كاهش يافته است.

محمود مهرمحمدي در گفتگو با خبرنگار مهر در تشريح فعاليت هاي دانشگاه فرهنگيان در دور جديد گفت: رويكرد ما نسبت به تربيت معلم در دانشگاه فرهنگيان با در نظر گرفتن اسناد بالادستي نظام از جمله سند تحول بنيادين آموزش و پرورش، سند دانشگاه اسلامي و نقشه جامع علمي كشور است؛ هدف ما تربيت معلم فكور، موقعيت‌شناس و پايبند به ارزش هاي نظام اسلامي است و در قالب اين رويكردها بايد معلمي تربيت شود كه معتقد به تشويق و ابداع در كلاس درس بوده و از فعاليت هاي كليشه اي دوري كند.

وي با بيان اينكه در سند تحول بنيادين آموزش و پرورش به تربيت معلم فكور و مبتكر اشاره شده است، تصريح كرد: دانشگاه فرهنگيان براي عملياتي كردن اين مضمون تربيت معلم در چارچوب ارزش هاي نظام اسلامي ايجاد شده است بنابراين تربيت معلمان ما بايد به گونه اي باشد كه اين افراد از شايستگي‌هاي وسيعي در ابعاد ديني، علمي، تربيتي، اجتماعي، فرهنگي و فني برخوردار باشند.

ضرورت تاكيد بر كيفيت و شايسته محوري تربيت معلم

به گفته مهرمحمدي شايسته محوري وجهي ديگر از اهداف دانشگاه فرهنگيان است كه در اين موضوع تاكيد ما بر كيفيت است، به همين منظور ما معتقديم دانشگاه فرهنگيان نمي تواند بدون مشاركت نهادهاي ديگر و صددرصد نيازهاي نيروي انساني آموزش و پرورش را تامين كند كه در غير اين صورت قطعا تامين نيروي انساني باكيفيت زير سوال مي رود.

سرپرست دانشگاه فرهنگيان با بيان اينكه تربيت معلم بر مبناي شايستگي ها و برنامه ريزي هاي انجام شده تا افق 1414 امكان پذير نيست، گفت: براي تربيت معلم با ويژگيها و شايستگي هاي ذكر شده كه در عين حال از كيفيت لازم بر مبناي تحول و تعالي در آموزش و پرورش برخوردار باشد، نيازمند زمان و مشاركت نهادهاي علمي ديگر هستيم و بايد زمينه هاي مشاركت ساير نهادهاي علمي و پاسخگويي به نيازهاي آموزش و پرورش ايجاد كنيم.

پيش شرط تحول مستمر، افزايش توليدات علمي و نظري براي دانشجو- معلمان است

وي ادامه داد: همچنين از ديگر اقداماتي كه بايد براي تربيت معلم در چارچوب ارزش هاي نظام انجام شود، تلاش براي توليدات علمي و نظري است. در حال حاضر به دليل اينكه با فقر تئوريك مواجه هستيم، با اتكا به دانش موجود كار تربيت نيروي انساني مورد نياز آموزش و پرورش را انجام مي دهيم. بنابراين معتقدم كه بايد رويكرد در بحث توليد علم و محتوا تحولي باشد و بدنبال افزايش توليدات علمي و نظري باشيم . چرا كه پيش شرط تحول مستمر، افزايش توليدات علمي و نظري براي دانشجو- معلمان دانشگاه فرهنگيان است.

بازسازي و بهسازي نيروي انساني در سايه تدارك زيرساخت هاي نظري

مهرمحمدي در پاسخ به اين سوال كه دانشگاه فرهنگيان زيرمجموعه آموزش و پرورش است و چگونه مي تواند در چنين شرايطي از كمك هاي ساير نهادهاي علمي بهره ببرد، گفت:ما بايد بتوانيم در سايه تدارك زيرساخت هاي نظري و با مشاركت ساير نهادهاي علمي برنامه ها و روش هاي خود را براي تربيت نيروي انساني بازسازي و بهسازي كنيم، البته در اين موضوع تمركز كافي به اندازه كافي انجام نگرفته است.

وي تصريح كرد: آموزش و پرورش و همچنين اساسنامه دانشگاه فرهنگيان بر اين موضوع تاكيد دارد كه دانشگاه فرهنگيان بايد به تنهايي از عهده ماموريت هاي سپرده شده از جمله تامين نيروي انساني مورد نياز آموزش و پرورش برآيد. اين تفكر منجر به كاهش كيفيت و تمركز بر كميت دارد. به همين دليل ما براي تربيت نيروي انساني با كيفيت بدنبال ايجاد طرحي به منظور مشاركت نهادهاي علمي ديگر هستيم.

تشكيل كميته تربيت معلم در شوراي عالي انقلاب فرهنگي

سرپرست دانشگاه فرهنگيان با بيان اينكه تاكنون چنين طرح و ايده اي مطرح نبوده است و ما در دور جديد فعاليت دانشگاه فرهنگيان بدنبال ايجاد اين طرح هستيم، افزود: نخستين اقدام ما پيشنهاد تشكيل كميته تربيت معلم در كميسيون تعليم و تربيت شوراي عالي انقلاب فرهنگي بود كه اين پيشنهاد به تصويب كميسيون رسيده و فكر مي كنم دبيرخانه شورا نيز پس از بررسي آن را تصويب خواهد كرد.

وي ادامه داد: با توجه به آنكه شوراي عالي انقلاب فرهنگي يك مجموعه فرادستگاهي است، به تربيت معلم به ويژه دانشگاه فرهنگيان به عنوان متولي اصلي تامين نيروي انساني مورد نياز آموزش و پرورش مي تواند با جديت ورود كند و به احتمال بسيار زياد طرح مورد نظر براي مشاركت نهادي هاي علمي ديگر از دل اين كميته بيرون خواهد آمد.

نهادينه شدن ارزش هاي ديني و اسلامي در فارغ التحصيلان دانشگاه فرهنگيان

مهرمحمدي همچنين درباره حاكميت فضاي فرهنگي و تربيتي دانشگاه فرهنگيان نيز گفت: حاكميت فضاي فرهنگي و تربيتي در اهداف عملياتي برنامه هاي راهبردي ما تعريف شده است.چرا كه تربيت نيرو در دانشگاه فرهنگيان متمايز از ساير دانشگاه هاست. در دانشگاه هاي ديگر حرف اول و آخر را كيفيت آموزش و پژوهش مي زند، اما در دانشگاه فرهنگيان حرف اول را كيفيت آموزش و حرف آخر را كيفيت تربيت افراد براساس مولفه هاي نظام اسلامي مي زند. من معتقدم كه فارغ التحصيلان دانشگاه فرهنگيان بايد هم در بعد پرورشي و علمي و پژوهشي تربيت شوند و ارزش هاي ديني و اسلامي در فارغ التحصيلان نهادينه شود.

اختصاص 35 واحد اموزشي به تعليم و تربيت اسلامي دانشجو-معلمان

سرپرست دانشگاه فرهنگيان درباره اينكه آيا اقدامات دانشگاه فرهنگيان تاكنون براي تربيت اين نيرو با اين مشخصات مفيد بوده توضيح داد: در ماده 123 اساسنامه دانشگاه فرهنگيان تبصره اي مبني بر اختصاص 35 واحد آموزشي در حوزه تعليم و تربيت و معارف اسلامي تاكيد شده است كه ما در ماه هاي اخير در تعامل با نهاد نمايندگي رهبري در دانشگاه شوراي اسلامي شدن دانشگاه موفق به اجراي اين تبصره شده و تكليف اين 35 واحد را براي تدريس مشخص كرد.

وي ادامه داد: اقدام ديگر ما برگزاري جشنواره هاي متنوع از جمله جشنواره قرآن و حديث و اجراي ويژه برنامه اعتكاف در ماه رجب براي دانشجويان بود ضمن آنكه در مناسبت هاي مختلف برنامه هاي ديگري را براي دانشجويان در ابعاد فرهنگي و اجتماعي و مذهبي در نظر گرفته ايم.

كمبود نيروي انساني آموزش و پرورش را از سال 94 به بعد مي توانيم جبران كنيم

مهر محمدي درباره كمبود نيروي انساني در آموزش و پرورش و نقش دانشگاه فرهنگيان براي جبران اين تعداد نيرو گفت: قطعا به همان ميزان كه دانشگاه فرهنگيان بتواند نيروي انساني متناسب با نظام تعريف و تربيت بكند به همان ميزان ساماندهي نيروي انساني در آموزش و پرورش بهبود پيدا مي كند. براي پر كردن خلاء نيروي انساني مورد نياز آموزش و پرورش، ما نيازمند خروج اولين دوره فاررغ التحصيلان اين دانشگاه خواهيم بود كه در نهايت اولين دوره فارغ التحصيلان دانشگاه فرهنگيان در سال 94 وارد بدنه آموزش و پرورش شده و فكر مي كنيم از سال 94 به بعد هر سال به طور متوسط 10 هزار نيرو از اين دانشگاه فارغ التحصيل و به بدنه آموزش و پرورش اضافه مي شود.

وي با بيان اينكه در بازده بلند مدت دانشگاه فرهنگيان متولي تامين نيروي انساني آموزش و پرورش خواهد شد گفت: درباره كمبود نيروي انساني دانشگاه فرهنگيان گفت: دانشگاه فرهنگيان نيازمند ساماندهي نيروي انساني است چراكه در برخي حوزه ها با نيروي مازاد و در برخي حوزه ها نيز مانند سرپرست خوابگاه كه از مشاغل حساس دانشگاه است با كمبود نيرو مواجه هستيم.

ضرورت ساماندهي نيروي انساني دانشگاه فرهنگيان

مهرمحمدي توضيح داد: در حال حاضر ما براي تامين كمبود و ساماندهي نيروي انساني از نيروي مازاد و جابه جايي نيرو و يا پرداخت اضافه كار استفاده خواهيم كرد.ضمن آنكه بخشي از نيروهاي خود را از طريق خريد خدمت قراردادي تامين كرده و هم اكنون هيچ نگراني جدي در موضوع كمبود نيروي انساني در دانشگاه فرهنگيان وجود ندارد. همچنين آموزش و پرورش تعامل لازم را با ما داشته  به طوري كه پس از شناسايي نيروها برخي از فرهنگيان شاغل در سطح استان شناسايي و به دانشگاه فرهنگيان مامور شده اند.

ارتقاي سطح مديريت پرديس هاي دانشگاه فرهنگيان

سرپرست دانشگاه فرهنگيان ادامه داد: ما معتقديم بايد با معيارهاي مشخصي اقدام به بهينه سازي مديريت و ارتقاي پرديس ها بكنيم. به همين منظور 10شاخص را براي انتصاب ها در نظر گرفته ايم كه از جمله آنها رعايت سوابق تربيت معلمي، موقعيت و اقتدار ملي، پيشينه مديريتي مرتبط با تربيت معلم، ظرفيت هاي مديريتي در نگرش و دانش، عشق ورزيدن به مشاركت و تعالي دانشگاه و داشتن انگيزه كار، خودباوري و خودپنداري مثبت، برخورداري از پايگاه اجتماعي، داشتن نگاه تحولي به تربيت معلم و همراهي با سياست هاي دولت منتخب است.

ارتقاي مديريت پرديس ها چابك سازي در دانشگاه فرهنگيان و تحول در تشكيلات از جمله اقدامات ما نيز در راستاي مديريت جهادي مورد نظر مقام معظم رهبري بوده است.

تدوين برنامه درسي ملي تربيت معلم

وي، درباره ي تحول در برنامه درسي دانشجويان دانشگاه فرهنگيان گفت: از برنامه هاي اصلي در بحث تحول موضوع برنامه درسي است كه در اين زمينه موفق شده ايم ويراست نخست سند برنامه درسي ملي تربيت معلم را آماده كرده و در اختيار صاحب نظران براي بازنگري و بررسي كاستي ها قرار دهيم.

افزايش حجم دروس عملي در دانشگاه فرهنگيان

مهرمحمدي با بيان اينكه در ويراست نخست حجم درس هاي عملي افزايش و درس هاي نظري كاهش يافته است، گفت: براساس ويراست نخست 50 ساعت به ساعات آموزشي دوره چهار ساله دانشجويان اختصاص به كارهاي عملي و كارورزي دانشجو معلمان در محيط هاي مدرسه دارد. ضمن آنكه لايحه هاي چهارگانه اي را براي آموزش در نظر گرفته ايم كه اين لايه ها شامل آموزش غير مستقيم، آموزش تشكل هاي دانشجويي مانند فعاليت هاي ديني و زبان، تجربيات كسب شده دانشجويان در فضاي كلاس درس و دانشگاه است.

تدوين آيين نامه كار دانشجويي

وي با اشاره به امكانات و تسهيلات رفاهي دانشجويان گفت: تا پيش از اين دانشجويان كارت دانشجويي نداشتند كه اين كارت در قالب كيف پول الكترونيكي در اختيار آنها قرار گرفته است. همچنين آيين نامه كار دانشجويي تدوين و به زودي تصويب مي شود. اجراي طرح پايلوت شناسنامه سلامت دانشجويان از ديگر طرح هاي رفاهي بوده و در صدد هستيم تا هر دانشجو در پايان دوره تحصيل شناسنامه سلامت دريافت كند، تدوين پيش نويس آيين نامه ايمني و بهداشت پرديس ها، تدوين طرح جذب و به كار گيري پزشكان آموزش و پرورش در پرديس هاي دانشگاهي فرهنگيان، راه اندازي خدمات صداي مشاور تا پايان مهر ماه سال آينده به صورت 24 ساعته، جذب كارشناس مشاوره در بيش از 35 پرديس از جمله اقدامات ما در بحث هاي رفاهي و تسهيلات دانشجويان است.

اختصاص 200 ميليون اعتبار براي تجهيز امكانات ورزشي پرديس ها

سرپرست دانشگاه فرهنگيان، درباره كمبود امكانات ورزشي در پرديس ها نيز گفت: امسال 200 ميليون تومان اعتبار براي تجهيز پرديس ها به امكانات ورزشي اختصاص يافته همچنين شيوه نامه تشكيل انجمن هاي ورزشي خوابگاهي تدوين شده است.

مهر محمدي درباره بودجه دانشگاه فرهنگيان در سال 93 نيز گفت: خوشبختانه دولت و مجلس نگاه خوبي به بودجه دانشگاه فرهنگيان در سال 93 داشته اما با اين همه باز هم بودجه اختصاص داده شده با توجه به تأكيدات و رهنمودهاي مقام معظم رهبري به دانشگاه فرهنگيان كافي نيست.

وي ادامه داد: از جمله نوآوري هاي امسال در بودجه دانشگاه فرهنگيان، اختصاص رديف بودجه عمراني براي احداث 10 پرديس در 10 نقطه كشور براي نخستين بار است. همچنين امكان استفاده از منابع استاني براي دانشگاه فرهنگيان فراهم شده، رديف اعتبار تملك دارايي 16 درصد و اعتبارات هزينه اي نيز 30 درصد افزايش يافته است.

اختصاص 237 ميليارد تومان اعتبار به دانشگاه فرهنگيان

مهرمحمدي درباره ميزان اعتبار اختصاص داده شده به دانشگاه فرهنگيان توضيح داد: در مجموع بودجه ما در بخش هزينه هاي جاري 154 ميليارد تومان، عمراني 30 ميليارد تومان، تملك 18 ميليارد تومان و درآمد هاي اختصاصي 35 ميليارد تومان است كه اميدواريم با توجه به فرسودگي فضاهاي كالبدي و بازسازي اين فضاها رديف بودجه ويژه اي در سال 94 به ما اختصاص داده شود.

سرپرست دانشگاه فرهنگيان با تاكيد بر شعار اعلام شده امسال توسط مقام معظم رهبري، گفت: معاونت پژوهشي دانشگاه فرهنگيان برنامه ويژه اي را براي تحقق شعار سال تدارك ديده كه از جمله آنها برگزاري همايش هاي استاني و كشوري با موضوع فرهنگي و اقتصادي و اينكه چگونه فرهنگ و اقتصاد را در برنامه هاي تربيت معلم وارد كنيم برگزار خواهد كرد. در اين زمينه از انديشمندان و صاحب نظران براي مشاركت و همفكري دعوت به عمل آمده تا بتوان به شكل عملياتي شعار سال را در برنامه هاي تربيت معلم گنجاند.

مهرمحمدي با بيان اينكه در ويراست نخست حجم درس هاي عملي افزايش و درس هاي نظري كاهش يافته است، گفت: براساس ويراست نخست 50 ساعت به ساعات آموزشي دوره چهار ساله دانشجويان اختصاص به كارهاي عملي و كارورزي دانشجو معلمان در محيط هاي مدرسه دارد. ضمن آنكه لايه هاي چهارگانه اي را براي آموزش در نظر گرفته ايم كه اين لايه ها شامل آموزش مستقيم، غير مستقيم، آموزش غير رسمي و غير متشكلي در اتباط به هر يك از شايستگي ها يا مضامين آموزشي است.

منبع:

http://www.mehrnews.com


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد